Dance of Light and Shadow

Vote for this Finalist

Project Details

Category:

Residential Design Over £1M Finalist

Design Practice:

TONGYU Space Design CO.

Project Title:

Dance of Light and Shadow

Project Location:

Tainan City, Taiwan

Design Practice Location:

Tainan City, Taiwan

This five-storey concrete structure in the centre of the city stands out with its clear, straight, proportioned lines. The design harnesses simple and modern oriental style to create a light and relaxing family space. Around the property, Shmizu mold is used on many of the expansive walls to emphasise the natural feeling while light wood mix-and-match furniture and floors further impart a sense of ease. One of the standout features is the cantilever staircase, which extends all the way to the top of the house. Natural light floods in from the skylight at the top of the house and down onto the Shimizu mold and teak steps so that there is a play of light and shadow. The second floor is comprised of a living room and kitchen space and is the main public area for day-to-day family activities. Materials such as wood and cast iron introduce natural elements while large French doors give views to the green spaces outside planted with pine trees and bonsai indoors add soothing elements.