Fucina Restaurant

Project Details

Category:

Restaurant Design Finalist

Design Practice:

Andy Martin Architecture

Project Title:

Fucina Restaurant

Project Location:

London, United Kingdom

Design Practice Location:

London, United Kingdom

Using the space to produce a faithful portrait of the Italian taste, the design team resolved the design of Fucina with a contemporary representation of all the elements that compose the rich Italian culture. It was the responsibility of the designer to not only to create the environment but also to name and brand the restaurant. The unique handmade Antico Mattoni ceiling, formed and warped like an inverted Italian 18th-century vaulted brick soffit, creates a visually dynamic atmosphere in the raw and inspiring restaurant. A floor-to-ceiling steel-framed screen made with handmade coloured-glass infill panels obscures the view of the street and produces an ecclesiastical environment with wax-candle wall lights. Handmade bricks, forest wood marble and burnt-steel panelling help to reinforce the organic nature of the restaurant offer, including the smaller scale elements such as the furniture where tabletops rest on shaped tree branches.