Clínica Sant Josep

Project Details

Category:

Healthcare Design Finalist

Design Practice:

Susanna Cots Interior Design

Project Title:

Clínica Sant Josep

Project Location:

Barcelona, Spain

Design Practice Location:

Begur, Spain

Susanna Cots has designed an intimate space for patients, with fine traditional materials that contribute calm and serenity. The waiting rooms are designed as wooden cubes that protect and comfort from the emotions of arrival and expectation. The continuity with the rest of the rooms is always produced through the real or symbolic presence of nature. In the reception area this is conceptualised by stylised tubular trees that simulate nature. Another nexus is provided by wood, mainly through the ceiling of fine woods that guides us intuitively around the whole clinic. Finally, the light is used to emotionally unite the various spaces by creating a play of shadows that makes the space vibrate and soothes the emotions. The consulting rooms are enclaves where exists the ancient presence that produces a fusion of past and present, with antique details and the original glass doors, all treated with affection and respect.