Rijksmuseum Boerhaave

Project Details

Category:

Public Space Design Finalist

Design Practice:

Studio Louter

Project Title:

Rijksmuseum Boerhaave

Project Location:

Amsterdam, Netherlands

Design Practice Location:

Leiden, Netherlands

When refreshing the Rijksmuseum Boerhaave for a new scientific collection, the challenge was how to bring the visitor into contact with the stories and people behind the instruments. Scientists make important discoveries because they see things in a different way; this inspired Studio Louter/OPERA Amsterdam to develop an overall interpretive concept: how to see differently. The new presentation uses a mix of techniques to create a visitor experience that is intimate yet at the same time accessible to everyone. The unique collection is presented in such a way that visitors can marvel at the beauty and ingenuity of science while connecting on an emotional level with the object and the scientist behind it; this is achieved due to the way the objects are always placed in a personal narrative context. This personal perspective helps the visitor to make emotional connections with seemingly unseductive objects or, as Dutch newspaper NRC Handelsblad stated: “The new Boerhaave shows the people behind the instruments.”