TIRPITZ hidden museum on Danish Westcoast

Project Details

Category:

Public Space Design Finalist

Design Practice:

Tinker imagineers

Project Title:

TIRPITZ hidden museum on Danish Westcoast

Project Location:

Blåvand, Denmark

Design Practice Location:

Utrecht, Netherlands

TIRPITZ transforms and expands a German WWII bunker into a museum complex compromising four exhibitions within a single structure, seamlessly embedded into the shoreland. The design team enhanced the strong connection between the architecture and the surrounding countryside. The central courtyard allows access into underground galleries that have an abundance of natural daylight, which changes all the time. This is very unusual for an exhibition space and keeps visitors in touch with the rhythms of nature, which was used as the leitmotif of the exhibitions. Visitors experience a scenic journey through time and space that comes to life as it follows nature’s rhythms. Every gallery has its own rhythm, beating in sync with its storyline: high and low tide, night and day, good and bad, hot and cold, the passing of time.